2010. november 21., vasárnap







Íme általam két kevelt szaloncukor recept amiknek eredetét nem tudom, valahol a Nagyikám receptjei között találam őket.




A kókuszos:

30 dkg kristálycukor, 2 csg vaníliás cukor, 10 dkg margarin, 2 dl tejszín-főzőtejszín is jó- 25 dkg tejpor (6 kávéskanál kakaópor, ha kakósra akarod, de a kókuszoshoz én nem teszek bele) Ízesítők lehetnek: darált dió, mogyoró, mazsola, puffasztott rizs, kókuszreszelék stb, stb. Ezeket kedvedre variálhatod, a tiszta kókuszoshoz én csak reszeléket használtam.

A cukrokat a margarint, tejszínt folytonos keverés közben 5 percig forralod, kicsit hagyond hűlni, hozzá teszed a tejport, (kakót) ízesítő anyagot. A masszát folpackal bélelt tepsibe öntöd úgy, hogy kb 1,5 cm vastag legyen majd 1 napra hűtőbe teszed. Ha jól megdermedt, kb 2 cm-es csíkokra majd kockákra vágod. Ajánlott vízes késsel vágni, mert elég ragadós még. Én így hagytam még pár órát szabadon, mert még eldeformálódtak a kockák, kissé megfolytak, viszont kézzel már jól formázhatóak voltak. (Ha még nagyon ragad, vízezd be a kezed kicsit) Aztán megforgattam kókuszreszelékbe, és belenyomkodtam őket jégkocka tartóba. Ettől lettek szaloncukor formájúak. Kiütögeted a formából őket, és szabad levegőn hagyod száradni. Akár napokig is, csak a por miatt jó letakarni, aztán becsomagolod olyan papírba amilyenbe szeretnéd.
Csokis:

1/2 kg cukor, 1,5 dl víz 10 dkg étcsoki-magas kakótartalmú! 5 dkg vaj, 10 dkg nagyon apróra vágott mazsola, 20 dkg darált dió, 10 dkg darált keksz-háztartási is jó- 1 narancs reszelt héja kb 3-4 evőkanál víz -vagy rum, vagy rumaroma ízlés kérdése-

Cukrot felforralod a vízzel és főződ kb 10 percig keverés mellett. Akkor jó ha kicseppented tányérra és nem folyik el. Hűtöd kicsit, közben elkezd fehéredni, időnként megkevered. Mikor jó sűrű, már nem tűzforró, de még meleg, hozzáadod a csokit, és a vajat, majd a diót, mazsolát, kekszet, narancshéjat és összegyúrod az egészet. Ekkor nekem száraz volt és hozzátettem a 4 evőkanálnyi vízet, vagyis vízes rumot. Jól formázható masszát kapsz, amit szintén jégkocka tartóba nyomkodsz bele, kivered belőle, és hagyod száradni, szintén lehet napokig hagyni, majd csomagolni. Ha szeretitek akkor meg lehet hempergetni kakóporban, vagy kókusz reszelékben a formázás után, száradás előtt.

Egyszerűbb mint első olvasásra a recept tűnik. Mi nagyon szeretjük, és amióta ezek a receptek megvannak, nem veszek bolti cukrot. Ezek alap receptek, fantázia, ízlés kérdése hogyan variálod őket.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták!
    Nem kizárt,hogy kipróbálom :)
    Köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm:) Csak ajánlani tudom, az ideieket már elkészítettem, csak a csomagolásra várnak.

    VálaszTörlés