2010. november 20., szombat

Karácsonyi pulykakebel

Démétér receptje

Karácsonyi pulykakebel

Egy szép nagy, mondjuk másfél kilós pulykamell-darabot választok. Éjszakára hagymával, szerecsendióval, fahéjjal, naranccsal együtt tejbe áztatom, majd reggel megtörölgetem. Egy tálban összeállítom a tölteléket:- 3 db tejben áztatott zsemléből,- 15 dkg pirított, aprított gesztenyéből,- egy marék pirított dióból,- három gerezd reszelt fokhagymából,- 20 dkg pirított baconből,- egy reszelt almából,- egy egész tojásból. Ízlés szerint sózom, borsozom, leheletnyi szegfűszeget is hintek rá.Összeállítom a tölteléket, és a húsba egy hatalmas zsebet vágva beletömködöm, majd összezárom.

Egy kivajazott jénait baconnal kibélelek, ráhelyezem a töltött pulykamellet. Narancslekvárt keverek el olvasztott libazsírral, sóval, egy korty fehérborral, és megkenegetem vele a húst. Beborítom baconnal, és lassú tűzön (170 fokon) lefedve két órát sütöm. Majd leemelem a tetejét, és pirosra sütöm.

1 megjegyzés:

  1. Hűha! Pulykamelles recept még nem nagyon keltette fel az érdeklődésemet, de ez valami nagyon jól hangzik. Mindenképpen ki kell próbálni!

    VálaszTörlés