2010. november 24., szerda

Karácsonyi narancstorta

A tésztához:
4 tojás
25 dkg kristálycukor
1 narancs
4 evőkanál forró víz
1 csomag sütőpor
20 dkg finomliszt
A forma kikenéséhez:
rama sütőmargarin
finomliszt
A krémhez:
2 narancs
2 csomag főznivaló vanília ízű pudingpor
20 dkg kristálycukor
2 tojás
5 dl tej
20 dkg rama sütőmargarin
A tészta locsolásához:
6-9 evőkanál narancslé
A torta oldalának díszítéséhez:
10 dkg vékony lapocskákra vágott mandula
A tetejére:
2 dl habtejszín
1 narancs

A torta tésztájához a tojások sárgáját a cukor kétharmadával 3-4 perc alatt fehéredésig keverjük. A narancs reszelt héját és kifacsart levét (kb. 1 dl) meg a vizet hozzáadjuk. A sütőporral összeforgatott lisztet belekeverjük.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a végefelé a maradék cukrot is hozzáadjuk. Óvatos mozdulatokkal az előzőekbe forgatjuk. Egyenletesen egy margarinnal kikent, belisztezett 23 cm átmérőjű tortaformába vagy szívformába simítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (175 °C, légkeveréses sütőben 160 °C) kb. 35 percig sütjük.

A krémhez a narancsok reszelt héját és levét (kb. 2 dl) lábasba töltjük. A pudingporral, a cukorral, a tojásokkal és a tejjel, kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük. Amikor már csak langyos, jól kikeverjük. A margarint először magában keverjük habosra, majd kanalanként a narancskrémet is beledolgozzuk. A kihűlt tortakorongot lapjában 3 részre vágjuk, és 2-3 evőkanál narancslével mindegyiket meglocsoljuk. Ezután krémmel megkenjük úgy, hogy a tetejére meg az oldalára is jusson belőle.

A torta oldalára szánt mandulát egy serpenyőben aranybarnára pirítjuk, hűlni hagyjuk, majd a torta oldalához tapasztjuk. Betesszük a hűtőszekrénybe, hogy egy kissé megdermedjen.

A torta tetejét tejszínhabbal és narancsgerezdekkel díszítjük

Jó tanács: A tortát az ünnepnek megfelelően is díszíthetjük. Ehhez a csokoládét fölolvasztjuk, majd sima csöves habzsákba vagy a magunk által sütőpapírból hajtogatott kis habzsákba töltjük. Ezután sütőpapírra kis fenyőformákat rajzolunk vele. Megvárjuk, amíg megdermednek, azután a papírról óvatosan lefejtjük őket, és a tejszínhabba állítgatjuk.

Vagy dekorálható marcipánból készült karácsonyi/téli formákkal/figurákkal


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése