2010. október 20., szerda

Dióhabos Női szeszély

A régi jól ismert sütemény diós variációja Terőke jóvoltából:

Női szeszély dió-, fehérhabos változata

Hozzávalók
Tésztához: (tepsi méret-vastag tésztához: 18x30, vékony tésztához: 25x30)
4 dkg vaj/margarin
4 dkg cukor
4 tojás sárgája
1 dl tej + 1-1,5 dl tej (a lazításhoz)
1 dkg élesztő
30 dkg liszt
pici só
1 cs. vaníliás cukor
Lekvár a tészta tetejére: barack, eper (ízlés szerint)
Elkészítés:
A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk egyenként a tojások sárgáját, a vaníliás cukrot, a langyos tejben feloldott élesztőt, a lisztet, a sót és még annyi tejet, hogy könnyen verhető, puha, viszonylag lágy tészta legyen.
Kidolgozzuk és fagyos vajjal/margarinnal kikent tepsibe simítjuk, 1 cm vastagon.
Langyos helyen 30 percig kelesztjük.
Világos színűre sütjük. (Figyelem: még kétszer kerül a sütőbe a tészta, tehát nem kell teljesen készre sütni!)
Tetejét még melegen megkenjük lekvárral.
Dióhab
4 tojásfehérje
10 dkg darált dió könnyű dióshoz /15 dkg közepesen dióshoz /20 dkg „testes” dióshoz
15 dkg porcukor könnyű és közepeshez / 20 dkg testeshez
1 cs. vaníliás cukor
A tojásfehérjéket habbá verjük, közben adagoljuk a porcukrot. Majd könnyedén hozzákeverjük a vaníliás cukros darált diót.
A tésztára simítjuk és visszatesszük a sütőbe, alacsony hőmérsékletre, addig, míg kezd pirulni a dióhab. Kivesszük.
Fehérhab
3 tojásfehérje
8-10 dkg porcukor
Kemény habbá verjük és a dióhab tetejére simítjuk.
Újból sütőbe tesszük, és inkább csak szárítjuk.
Hidegen, forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
Megjegyzés: Valójában az egész elkészítése nem igazán bonyolult.

3 megjegyzés:

  1. Hű,ezt meg kell sütnöm :)
    Köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
  2. lili, légyszíves küldd nekem a karácsonyi adok-kapok játékra az adataidat!!
    Köszönöm :)

    VálaszTörlés
  3. Sajnálom Lili, de nem tudunk tovább várni az adataidra...kimaradsz így a játékból...

    VálaszTörlés