2010. október 8., péntek

Masni és fenyődísz egyben

Ez a masni a fenyőn és az ajándékokon egyaránt jól mutat, elkészítése pedig nagyon egyszerű.

Elkészítés:

Először is kell hozzá 4 db 45x2 cm papír virágkötőszalag, 2 oldalú ragasztócsík, ha ajándékra szeretnénk rögzíteni, utána pedig 1 kis fantázia, hogy hogyan is hajtogassuk őket össze.

Most leírom azt amit nekem mutattak először és innen már csak a fantázia szabhat határt a különböző formáknak.

Első lépésben mind a 4 szalagot hajtsuk félbe. Utána az egyik félbehajtott szalagon dugjunk át egy másikat a félbehajtott végével. A 3. szalagot szintén a félbehajtott végével átdugjuk a 2. szalagon úgy, hogy az elsővel ellentétes irányba legyen. A 4. szalagot most nem az összehajtott felével, hanem a két végét dugjuk át a harmadik szalagon úgy, hogy az egyik végét az első fölött vezetjük el, a másikat pedig az első alatt. Miután összehúztuk, megfordítjuk és letesszük az asztalra vigyázva, nehogy szétcsússzon.

A következő lépésben a fölső szálakat áthajtjuk a másik oldalra, az utolsót átbújtatjuk az első alatt. Így egy stabil négyszöget kapunk 8 szárral. A következőkben a hosszabb szárakból kis háromszögeket alakítunk ki úgy, hogy először megfordítjuk az egészet. A hosszabb szál, ami felfele van, az legyen bal kéz felől. A rövidebb szál fele aláhajtjuk, majd fölé és félbe. Rögzítésképpen átdugjuk az alatta lévő lyukon. Ugyanezt megcsináljuk a másik három hosszabb szállal is. Ha készen van, megfordítjuk, és a rövidebb szálakkal is megcsináljuk ugyanezeket a kis háromszögeket.

A következő lépésben a hosszabb szálakat a derékszögben mellette lévő résbe csúsztatjuk, hogy egy kis csúcsot kapjunk. Ha kész, a felesleget levágjuk. A másik oldalt is meg lehet csinálni ugyanilyen csúcsosra, vagy kis háromszögeket lehet hajtogatni, vagy egyszerűen a felesleget levágni. Ez csak egyféle hajtogatási mód, ebből kiindulva sok szép és változatos díszt lehet kialakítani.

Jó hajtogatást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése