2010. október 7., csütörtök

Csokis tetejű mákos vagy diós

Hozzávalók:

a tésztához:
40dkg liszt,
15dkg porcukor,
15dkg margarin,
fél csom. sütőpor,
2 tojás sárgája,
annyi tej vagy tejföl, hogy könnyen nyújtható tészta legyen

a töltelékhez:
20dkg porcukor,
10dkg margarin,
20dkg darált mák vagy darált dió,
2dl tej,
citromhéj,
14dkg grízes liszt,
fél csom. sütőpor,
2 tojás fehérje

a mázhoz:
15dkg porcukor,
2 evőkanál kakaó,
5dkg vaj,
2 evőkanál tej

a töltelék alá:
baracklekvár.

Elkészítés:

A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, sütőport, 2 tojás sárgáját, tejet vagy tejfölt. Összegyúrjuk. Két részre osztjuk, kinyújtjuk.

Az alsó lapot megkenjük vékonyan baracklekvárral, s erre tesszük a tölteléket. A töltelékhez a porcukrot a margarinnal elkeverjük, hozzáadjuk a mákot vagy diót, tejet, citromhéjat. A grízes
lisztet összekeverjük a sütőporral; ezt és a 2 tojás fehérjének keményre vert habját a töltelékhez keverjük. A töltelék galuskaszerű tészta legyen. A tölteléket rátesszük a tepsiben lévő, baracklekvárral megkent alsó lapra. Kinyújtjuk a felső lapot, rátesszük. A tetejét villával megszúrkáljuk. A sütési idő kb. 25 perc. Késpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a töltelék.

Amikor a tészta már csak langyos, deszkára borítjuk.

A mázhoz a cukrot a kakaóval és a tejjel főzni kezdjük. Egy darabig hólyagosan forrjon. Ha
nagyon vadul rotyog, egy kis anyagot rácseppentünk egy tányérra. Várunk egy kicsit. Ha ujjal hozzáérünk, nem szabad ragadnia. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a vajat. A mázhoz adhatunk még néhány kocka tortabevonót és 1 evőkanál rumot. A csokimázat a még langyos tészta felfordított aljára kenjük.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése