2010. október 5., kedd

Diós Bejgli

Minden évben csinálok Bejglit,az utóbbi két évben a desszert.eu-ról nyomtatott recept alapján,hát ez a recept kiváló,és szeretném,hogyha mégtöbben megismernétek,így hát felteszem:

Bejgli

A tésztához:
260 g liszt
78 g teavaj
52 g sertészsír
26 g porcukor
csipet só
4 g élesztő
26 g tojássárga (1 db)
52 g tej

A töltelékhez:
272 g darált dió, vagy mák
110 g cukor
25 g méz
6 g őrölt fahéj
81 g tej
vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja
1 db narancs reszelt héja
ízlés szerint tehetünk hozzá apróra vágott kandírozott narancshéjat, vagy kandírozott gyömbért, mazsolát(bár nem ajánlom,legfeljebb a kandírozott narancsot,ha valaki minden áron tenni akar bele ilyesmit,de nem ajánlom), őrölt kardamomot, vagy őrölt szerecsendiót

A kenéshez:
tojássárga
tojásfehérje

Elkészítés

1. Szükségünk lesz egy 200 C-os sütőre, de még ne melegítsük elő, korai lenne. Akkor kapcsoljuk be a sütőt, mikor a tojásfehérjével lekenjük a bejgliket.

2. Egy tálba kimérjük a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót. Ebben a tálban morzsoljuk össze az összetevőket.

3. Egy másik edénybe belemérjük az élesztőt, a tejet, és a tojássárgákat. Ebben az edényben keverjük simára az összetevőket.

4. A lisztes keverékhez öntsük hozzá a tejes keveréket, és gyúrjuk simára a tésztát.
Figyelem! Ügyeljünk, hogy ne gyúrjuk túl a tésztát. Amint egynemű lesz, eldolgoztuk benne az összetevőket, fejezzük be a dagasztást!

5. Ha simára elgyúrtuk a tésztát, 250g-os darabokra osztjuk, gömbölyűre virgoljuk őket, majd fóliával letakarva egy órára tegyük a hűtőbe pihenni őket.

6. Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Egy tálba kimérjük a diót, fahéjat, vaníliás cukrot, a citromhéjat, és a kandírozott (opcionális) ízesítőanyagokat. Lazán összekeverjük őket.

7. Egy lábasban a tejet felforraljuk a cukorral, mézzel, majd ezzel leforrázzuk a diós keveréket, és egy fakanállal teljesen egyneműre keverjük az így kapott tölteléket, majd fóliával letakarva hűtőbe tesszük.

8. Ha kihűltek a tészták, 21 X 28 cm-es téglalapokra nyújtjuk őket. Fontos, hogy a tészták vastagsága egyenletes legyen!

9. Ezután a Töltelékeket is 250 g-os darabokra osztjuk, és a darabokat két folpack fólia közé téve 19 X 26 cm-es, úgyszintén egyenletes vastagságú téglalapokra alakítjuk.
Először a két fólia közt lévő tölteléket kezünkkel tapicskoljuk négyzet alakúra, majd nyújtófával nyújtsuk egyenletesre a két fólia közt.

10. A töltelék egyik feléről távolítsuk el a fóliát, majd a másik fóliánál fogva borítsuk a tészta közepére, végül az utolsó fóliát is vegyük le.

11. A tészta két oldalát hajtsuk fel a töltelékre, és nyomkodjuk le a töltelék szintjének magasságába.

12. Ugyanezt a műveletet végezzük ez a tészta hosszabbik oldalainak egyikén is, majd innen tekerjük fel a bejglit szép szorosan. Mikor feltekertük a bejgliket, szurkáljuk meg őket, hogy sütés közben távozni tudjon a gőz.

13. Tegyük sütőlemezre, és kenjük le, vékonyan tojássárgájával a bejgliket. Ezután tegyük a bejgliket hűvös helyre száradni!

14. Ha a tojássárgája megszáradt a bejgliken, most kenjük le őket vékonyan tojásfehérjével is. Most is tegyük a bejgliket hűvös helyre, és várjuk meg, míg teljesen megszáradnak!

15. Ha megszáradt rajtuk a tojásfehérje, sütőbe tesszük. 15 percig sütjük őket 200 C-on, majd a 15. perc után vegyük vissza a sütőt 190 C-ra, és további 10 percig süssük. Így összesen kb 25-30 perc alatt a bejglik készre sülnek légkeverés nélküli sütőben.

16. Ha kivettük őket a sütőből, óvatosan összetoljuk a bejgliket, és késsel, vagy valamilyen lapos eszközzel egyenesre nyomjuk végeiket, és oldalaikat.

17. Ha kihűltek a bejglik, szeleteljük, és kínálhatjuk őket.


már csináltam ezerféle ízesítésben,úgyhogy ha valakinek kérdése van,írja meg a kommentelő részben!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése